Αρχική Γραφεία Ποιοί Είμαστε

Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών - Εμπορικών Υποθέσεων

E-mail Εκτύπωση PDF
60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών - Εμπορικών ΥποθέσεωνΤα Μέλη της Ένωσης είναι οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (OEY) του Υπουργείου Εξωτερικών δηλαδή είναι οι οικονομικοί διπλωμάτες της χώρας μας που στελεχώνουν τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Γραφεία ΟΕΥ) των Πρεσβειών μας στο Εξωτερικό.Παράλληλα υπηρετούν στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Βρυξέλλες) και τον ΟΗΕ (Γενεύη) ενώ στην  Ελλάδα υπηρετούν στο Υπουργείο Εξωτερικών στελεχώνοντας  κυρίως τις Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και της Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Γ.Γ. ΔΟΣ-ΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και το Γραφείο ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.


Ο κλάδος των υπαλλήλων ΟΕΥ έχει μακρά παράδοση, με τον 1o Εμπορικό Ακόλουθο να εντοπίζεται ιστορικά το 1937, ως απεσταλμένος της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βερολίνο ενώ το 1947 θεσμοθετούνται στις σημαντικότερες πρεσβείες μας θέσεις εμπορικών συμβούλων.

Με τον διάταγμα 367/1969 συστήνονται για πρώτη φορά τα Γραφεία Εμπορικών Συμβούλων και Ακολούθων ενώ με τον ν.2297/1995 δημιουργείται ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο Γραφείων ΟΕΥ και όλο το σύστημα ενσωματώνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ν.3196/2003. Από το 1985 τα στελέχη του Κλάδου ΟΕΥ προσλαμβάνονται μετά από ειδικό διαγωνισμό στην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και αποφοιτούν από το αντίστοιχο Τμήμα της, μετά από 20μηνη εντατική εκπαίδευση και κατανέμονται κατά βαθμό σε 195 οργανικές θέσεις ως εξής:

    15 Γενικοί Σύμβουλοι ΟΕΥ (πρεσβευτικοί βαθμοί που αντιστοιχούν με τους βαθμούς του Πληρεξούσιου Υπουργού Α & Β των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου) 70 Σύμβουλοι ΟΕΥ Α´ ή Β´ (βαθμοί που αντιστοιχούν με τον βαθμό Συμβούλου Α´ ή Β´ Πρεσβείας, των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου ) 110 Γραμματείς Α´ ή Β´ ή Γ ΟΕΥ ή Ακολούθου ΟΕΥ (βαθμοί που αντιστοιχούν με τον βαθμό Γραμματεία Α´ ή Β´ ή Γ´ Πρεσβείας ή Ακολούθου των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου )

Ο διυπουργικός και συντονιστικός χαρακτήρας των Γραφείων ΟΕΥ, όπως εκ του νόμου προκύπτει, τα καθιστά πολύτιμο συνεργάτη του συνόλου της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας και κυρίως των παραγωγικών Υπουργείων της χώρας (ΥΠΟΙΟ, ΥΠΑΝ, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης&Τροφίμων κλπ.) στο εξωτερικό.

Η συνεχής και συστηματική επικοινωνία και συνεργασία των Γραφείων ΟΕΥ με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και τις Ενώσεις και Συνδέσμους των παραγωγικών τάξεων της χώρας δημιουργούν και καλλιεργούν το έδαφος γιά την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχείρησης.

Το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ σε 63 σημεία στο εξωτερικό, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της χώρας μας για την στήριξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την τοποθέτηση των ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών στις ξένες αγορές, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και την υποστήριξη της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας που παρέχει διεθνώς η χώρα μας.

Τα Γραφεία ΟΕΥ συμμετέχουν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη σύναψη διμερών οικονομικών συμφωνιών παρέχουν τοπική εξειδικευμένη πληροφόρηση τόσο στην δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα , υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές αποστολές ενώ με τον Νόμο 3196/2003 έχουν προστεθεί και νέες αρμοδιότητες που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική.

Σε πολυμερές επίπεδο οι υπάλληλοι του κλάδου ΟΕΥ, χειρίζονται οικονομικού ενδιαφέροντος θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε παγκόσμιους και περιφερειακούς Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΕ, ΔΝΤ, ΟΣΕΠ κλπ) ασκώντας , εν γένει, το ειδικό εκείνο μέρος της εξωτερικής πολιτικής που ονομάζεται Οικονομική Διπλωματία.

Οι οικονομικοί διπλωμάτες της χώρας μας αποτελούν έναν από τους συντελεστές της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας και του εξωτερικού εμπορίου και θεωρούμε ότι η αναβάθμιση, αναδιάταξη και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των μηχανισμών στήριξης της εξωστρέφειας αποτελεί αδήριτη ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση.

 

 

 

Δημοφιλή 60 ημερών

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 36 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Μέλη : 1339
Περιεχόμενο : 155
Σύνδεσμοι : 63
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 152227