Αρχική Γραφεία Καλωσόρισμα

Καλώς Ήρθατε!

E-mail Εκτύπωση PDF
Καλώς Ήρθατε στον Ιστοχώρο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
( ΕΝ.Δ.Υ.Ο.Ε.Υ )
*
Καλώς Ήρθατε!Σκοπός της Ένωσής μας, είναι η Ιστοσελίδα αυτή να λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο ανταλλαγής απόψεων και πληροφόρησης και να συνεισφέρει στον κοινό σκοπό, που είναι η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας, μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας...

Η Ενωση μας που ιδρύθηκε το 1980 (και στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι του κλάδου ΟΕΥ) προσπάθησε βεβαίως κατά την ιστορική της διαδρομή, να στηρίξει τα αιτήματα και τις προσδοκίες των μελών της αλλά παράλληλα να διεκδικήσει την συνεχή αναβάθμιση της υπηρεσίας των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Είναι χρήσιμο και διαφωτιστικό να αναφερθούμε συνοπτικά στην ιστορία ενός κλάδου της δημόσιας διοίκησης που συνεισέφερε και εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Εθνική Οικονομία αλλά και στις εξαγωγικές και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.
Οπως είναι γνωστό τα Γραφεία των Εμπορικών Συμβούλων και Ακολούθων που από το 1995 μετονομάστηκαν σε Γραφεία ΟΕΥ, υπάγοντο κατά διαστήματα σε διαφορετικά υπουργεία, ανάλογα με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές.
Ετσι από το 1969 μέχρι σήμερα η υπηρεσία αυτή εποπτευόταν ανά διαστήματα από το Υπουργείο Εμπορίου, από το Υπουργείο Εξωτερικών, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Το 2001 τα Γραφεία ΟΕΥ μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και με το ν.3196/2003, ενσωματώθηκαν με όλο το προσωπικό τους στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Βοήθειας καθώς και το Γραφείο ΟΕΥ Β. Ελλάδας.
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι η  μεταρύθμιση αυτή έτυχε της ενεργούς στήριξης του συνόλου των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Το σύνολο των οργανικών θέσεων που προβλέπονται γιά τον κλάδου των υπαλλήλων ΟΕΥ είναι 195 ενώ σήμερα υπηρετούν συνολικά σε όλους τους βαθμούς 175 υπάλληλοι.
Το δίκτυο των Γραφείων ΟΕΥ έχει αναπτυχθεί σε 61 σημεία και προβλέπεται σύντομα να ξεπεράσει τα 65 (Π.Δ 102/2006).
Η άριστη κατάρτιση, η επαγγελματική αντίληψη και νοοτροπία των στελεχών του κλάδου προκύπτει εκ τεκμηρίου από τα παρακάτω στοιχεία: Τα στελέχη του κλάδου ΟΕΥ προέρχονται από το Τμήμα ΟΕΥ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης όπου παρακολουθούν εντατικό ειδικό πρόγραμμα διάρκειας 20 μηνών. Η συμμετοχή δε, στο σχετικό διαγωνισμό απαιτεί πτυχίο Ανώτατης σχολής και τη γνώση δύο ξένων γλωσσών.
Επί πλέον στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπάλληλοι του κλάδου ΟΕΥ, κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και αποτελούν ένα ιδιαίτερα εξιδικευμένο τμήμα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και στο διεθνές εμπόριο.
Τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), αποτελούν τον απαραίτητο συμπαραστάτη της ελληνικής επιχείρησης στην προσπάθεία της να εξαγάγει προιόντα ή υπηρεσίες στις ξένες αγορές. Ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και σκληρού ανταγωνισμού όλες οι χώρες στηρίζουν την προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεών τους. Τα Γραφεία ΟΕΥ με την μία ή άλλη μορφή αποτελούν κεντρικούς πυλώνες κάθε συστήματος υποστήριξης της εξωστρέφειας των οικονομιών κάθε χώρας.
Το ελληνικό σύστημα αποτελείται αποκλειστικά από τα Γραφεία ΟΕΥ. Οι μονάδες αυτές έχουν έντονο διυπουργικό χαρακτήρα και ασκούν τέσσερες ομάδες αρμοδιοτήτων: πληροφόρηση, άσκηση οικονομικής διπλωματίας, προώθηση εξαγωγών και προσέλκυση επενδύσεων, αναπτυξιακή βοήθεια και συνεργασία (ν.3196/2003)
Γιά το λόγο αυτό θα πρέπει η στήριξη και συνεχής αναβάθμιση των Γραφείων ΟΕΥ να αποτελεί σταθερό στόχο της κάθε κυβέρνησης και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πιστεύουμε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ενισχυθούν τα Γραφεία ΟΕΥ με προσωπικό, μέσα και προυπολογισμούς αλλά και να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία των υπαλλήλων ΟΕΥ όταν αυτοί υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ένωσή μας αναπτύσσει καθημερινά διάλογο τόσο με την πολτική ηγεσία όσο και με τις παραγωγικές τάξεις διεκδικώντας την ενίσχυση των Γραφείων ΟΕΥ και παράλληλα συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και την ανάδειξη του ρόλου της Οικονομικής Διπλωματίας στην αύξηση της οικονομικής και πολιτικής επιρροής της χώρας στο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.
 

Δημοφιλή 60 ημερών

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 6 επισκέπτες σε σύνδεση

Στατιστικά

Μέλη : 1339
Περιεχόμενο : 155
Σύνδεσμοι : 63
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 152220